KOBİ'lere yabancı fon için rating notu verilecek

KOSGEB’in yeni dönem yol haritası belirlendi. KOBİ’lere yabancı fonların yatırım yapması için rating sistemi oluşturulacak. Şartları uyan her KOBİ için 500 bin liraya kadar faizsiz kredi limiti açılacak. Tüm KOBİ desteklerine KOSGEB’in tek pencere sisteminden ulaşılacak.

KOBİ'lere yabancı fon için rating notu verilecek

İSTANBUL (YSM) - KOSGEB, KOBİGEL İllerde Rekabet Avantajına Sahip Sektörler Programı ile hangi ilde hangi ürünlere destek verileceğini belirleyecek ve bundan sonraki süreçte, desteklerin temelini bu program oluşturacak.

KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, eş zamanlı olarak 8 bölgede gerçekleştirilen KOBİGEL Programı İllerde Rekabet Avantajına Sahip Sektörler Çalıştayı’nın açılışında, canlı yayınla 8 bölgeye bağlanarak kurumun yeni yol haritasını açıkladı. Uzkurt, çalıştay öncesinde de Ankara merkezli olmak üzere Adana, İstanbul, İzmir, Konya, Trabzon, Erzurum ve Gaziantep’te KOSGEB paydaşlarının oluşturduğu çalışma gruplarına, kurumun önümüzdeki dönemdeki destekleme politikalarını anlattı.

KOSGEB desteklerindeki yeni dönemi KOBİ’ler için yeni bir sürecin başlangıcı olarak nitelendiren Cevahir Uzkurt, 26 kalkınma ajansının alanında yer alan 81 ilde yoğun bir çalışma yürüttüklerini kaydetti. Bu kapsamda, her ilde her sektörün desteklenmeyeceğinin altını çize Uzkurt, “Halen KOSGEB; Adana, Kocaeli, Trabzon ve Hakkari’ye aynı desteği veriyor. Oysa buralarda hem ölçek hem de ihtiyaç bakımından büyük farklılıklar var” dedi. Bundan sonraki süreçte, her il için, her firma için uygun desteklerin belirleneceğini ifade eden Cevahir Uzkurt, “Göreve geldiğimiz 8 aylık zaman diliminde KOSGEB’in verdiği destekleri toparladık, kime ne kadar vermişiz belirledik. Bazı desteklerin işlevini yitirdiğini tespit ettik” şeklinde konuştu.

KOSGEB’in diğer destek programlarının dışında, girişimcilik destekleri kapsamında 47 bin işletmenin desteklendiği bilgisini veren Uzkurt, “KOSGEB artık hangi desteği verdiğini bilecek. Üstelik bu dönemde destek sonucu yapılan üretimin pazarlama aşamasını da kontrol edeceğiz” dedi.

Cevahir Uzkurt, yeni dönemin temelini ‘yerlileştirmenin’ oluşturacağını vurgulayarak, toplam 8 başlıktan oluşan yeni yol haritasını şöyle açıkladı:

1-Cari açığın azaltılmasına katkı

Yüksek ve orta yüksek teknolojili olup, ithal edilen ürünleri üretme kabiliyeti olan şirketlere, Stratejik Ürün Destek Programı ile 5 milyon liraya kadar destek sağlanacak.

2-Ürünlerin ticarileştirilmesi

Bir çok bakanlık ve kurumun verdiği Ar-Ge desteklerinde ortaya çıkan ürünlerin ticarileştirilmesi için Teknoyatırım Desteği ile projelere 5 milyon liraya kadar katkı yapılacak. KOBİ’lere, “bu ürünleri satabileceğiniz büyük firmaları bulun, onlarla anlaşma yapıp gelin” denilecek.

3-KOBİ tanımı değişecek

KOBİ tanımı değişerek, ciro sınırı 40 milyon liradan 125 milyon liraya çıkarılacak. Buna ilişkin çalışma Başbakanlığa gönderildi. Böylece büyük ölçekli işletmeler de KOBİ desteklerinden yararlanabilecek.

4-KOSGEB destekleri için ‘rehber’ firmalara lisans verilecek

KOSGEB desteklerine ilişkin araştırma imkanı olmayan küçük işletmelere yol göstermek üzere, KOSGEB’in vereceği lisans ile çalışacak rehberler olacak. Bu konuda şikayetlere sebep olan suiistimaller ortadan kalkacak. Desteklerin doğru kullanılmasından rehberler sorumlu olacak.

5-KOBİ’lere yabancı fonların yatırımı

Özellikle teknolojik üretim yapan KOBİ’lere karne niteliğinde rating çıkarılacak. Şirketlerin, finansal, operasyonel kapasiteleri belirlenecek. Yabancı veya yerli fonlar, bu değerlemelere bakarak KOBİ’lere sermaye desteği yoluyla ortak olabilecek. Sürekli yenilenecek değerlemede, şirketlerin geleceğine yönelik projeksiyonlar da yer alacak.

6-KOBİ’ler büyük işletmelerle eşleştirilecek

Teknoyatırım desteğine benzer şekilde, büyük firmalara da hangi ürünlere ihtiyaçları olduğu sorularak, bunları üretebilecek KOBİ’lerle eşleştirilmeleri sağlanacak.

7-Her KOBİ’ye faizsiz destek hesabı açılacak

Şirketleri, her seferinde bankalarla karşı karşıya getirmemek amacıyla, koşulları sağlayan her şirket için 100 bin lira ile 500 bin lira arasında faiz destekli kredi limiti açılacak. Üç yıllık sürede şirketler istedikleri zaman bu limitlerinden kredi kullanabilecek.

8-Tüm kurumların desteklerine KOSGEB üzerinden ulaşılacak

KOBİ’lere yönelik tüm bakanlık, kurum ve kuruluşların verdiği desteklere, KOSGEB üzerinden tek pencereden ulaşılabilecek. Hazırlanan veri tabanına giren şirketler ihtiyaçlarını belirtecek, şirketin ihtiyacını hangi kurum karşılıyorsa o kurumun destek sayfasına yönlendirilecek. Ayrıca KOSGEB desteklerine e-Devlet üzerinden de başvurulabilecek.

Savunma sanayii şirketleriyle protokol imzalanacak

KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, yerlileştirmeye destek olmak amacıyla TAI, ASELSAN gibi büyük savunma sanayii şirketleriyle protokol imzalayacaklarını söyledi. Bu kapsamda TAI’nin üreteceği milli muharip uçağı örneğini veren Uzkurt, “TAI’ye gidip bunu üretmek için ithal etmeniz gereken ürünleri bize bildirin. Bunu Türkiye’de üretecek şirketleri destekleyelim diyeceğiz. Böylece teknoloji üretimini de KOBİ’ler aracılığıyla tabana yayacağız” diye konuştu.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER