Ucuz doğalgaza akın var

Türkiye’de Botaş’ın izlediği stratejiyle ucuz kaynak olarak kalan doğalgaza rekor talep geldi. Botaş’ın ucuz fiyat strateji ile doğalgaz tüketimi ilk altı ayda yüzde 70 oranında artış kaydetti. Yoğun taleple yüzde 93’ü Botaş tarafından gerçekleştirilen doğalgaz ithalatında da altı ay içinde yüzde 104,2 artış yaşandı. Botaş’ın ilk yarı zararı 376 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

Ucuz doğalgaza akın var

İSTANBUL-MEHMET KOÇAL(YSM) - Enerji emtialarında ortaya çıkan tarihi fiyat artışları, Türkiye’de enerji kaynaklarına yönelik önemli bir değişimi de beraberinde getirdi. Dünya genelinde fosil emtiaların tamamında yaşanan fiyat artışları tüm dengeleri değiştirirken, elektrik üretiminde ve sanayide talep doğalgaza kaydı. Doğalgazın tercihinde çok önemli bir neden bulunuyor.

Türkiye doğalgaz ithalatının yüzde 93’lük bölümünü gerçekleştiren Botaş’ın, piyasaya sübvansiyonlu tarifeden ürün sunması, talebin ana nedenini oluşturdu. Yılın özellikle ikinci çeyreğinden itibaren hızlanan talep sonucu, ilk yarı itibariyle Türkiye’nin toplam doğalgaz ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre 34.9 oranında artış kaydetti.

Geçen yılın ilk yarısında 22.5 milyon Sm3 doğalgaz ithal eden Botaş (Tüm ithalatın yüzde 93’ünü karşılıyor) ve özel sektör kuruluşları, bu yılın ilk altı ayı sonunda 30.3 milyon Sm3 ithalata imza attı. Yalnızca geçen Haziran ayında gerçekleşen ithalat yüzde 104.2 oranında artarak, 1 milyon 990 bin Sm3 ’ten, 4 milyon 65 Sm3 ’e yükseldi. Haziran ayında gerçekleşen dış alımın çok önemli bir kısmı Botaş tarafından gerçekleşti. Geçen yıl Haziran ayında 1.7 milyon Sm3 ithalat gerç kleştiren Botaş’ın bu yılın Haziran ayındaki ithalatı yüzde 117,5 oranında artarak 3.8 milyom Sm3'e ulaştı.

Botaş’ın geçtiğimiz martta mesken ve ticarethanelerde, nisan ayından itibaren de doğalgaz ticareti yaptığı tüm birimlerde net zararına satış gerçekleştirdiğini ifade edebiliriz. Piyasa otoriteleri, Botaş'ın satış stratejilerinin bu şekilde devam etmesi halinde zararın katlanarak büyüyeceği öngörüsünü yapıyor.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER