Moringa bitkisinin faydaları nelerdir?

Moringa bitkisi son yıllarda ismi duyulmaya başlayan faydalı bir bitkidir. Kökünden yapraklarına kadar faydalı olan moringa bitkisi çok yaygın olmasa da son yıllarda merak kazandı. Moringa bitkisi nedir? Moringanın faydaları nelerdir? Moringa nasıl tüketilir? Moringadan hangi yemekler yapılır? İşte mucizevi Moringa bitkisine dair ayrıntılar...

Moringa bitkisinin faydaları nelerdir?

KONYA-HASAN HÜSEYİN ÖZİNCE(YSM) - Moringa oleifera, binlerce yıldır geleneksel tıpta kullanılan bir Hint ağacıdır. Minik yapraklar muazzam faydalar sağlamaktadır. Hindistan, Pakistan, Nepal gibi ülkelerde yaygın olarak tüketilen moringa, çay yapımında da kullanılır.

Moringanın Faydaları Nelerdir?

  • Sağlıklı antioksidanlar ve biyoaktif bitki bileşikleri açısından çok zengindir.

100 gram kuru Moringa yaprağı;

  • Portakalın 12 katı kadar C vitamini
  • Havucun 10 katı kadar A vitamini
  • Sütün 17 katı kadar Kalsiyum
  • Muzun 15 katı kadar Potasyum
  • Yoğurdun 9 katı kadar Protein
  • Ispanağın 25 katı kadar Demir
  • İçerdiği multivitaminler/mineraller: A, B1, B2, B3 ve C vitamini, kalsiyum, krom, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, protein ve çinko. Moringa yaprakları oldukça besleyici olduğundan, temel besin maddelerinden yoksun olan insanlar için faydalıdır.
  • Antioksidan bitki bileşikleri (kuersetin ve klorojenik asit) ile kandaki antioksidan seviyelerini artırabilir. İlaveten sağlığa faydaları artırılmış bağışıklıktan daha sağlıklı kemiklere kadar uzanır.
  • Moringa yaprakları içerdiği bir diğer bitki bileşikleri (izotiyosiyanatlar) sayesinde kan şekeri seviyelerinin düşmesine neden olabilir, ancak herhangi bir katı tavsiyede bulunulmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
  • Bu bitki bileşiğinin (izotiyosiyanatlar) hayvan ve test tüpü çalışmalarında iltihap karşıtı özelliklere sahip olduğu da gösterilmiştir. İltihaplanma vücudun enfeksiyona veya yaralanmaya verdiği doğal tepkidir. Bu önemli koruyucu mekanizma uzun süre devam ederse önemli bir sağlık sorunu haline gelebilmektedir.
  • Moringa, kolesterol seviyenizi düşürebilir ve potansiyel olarak kalp hastalığı riskini azaltabilir. Moringaya nazaran keten tohumu, yulaf ve badem gibi bitkisel gıdalar da kolesterolü etkili şekilde azaltabilir.
  • Hayvan çalışmaları, Moringa’nın yaprak ve tohumlarının arsenik toksisitesine karşı koruma sağlayabileceğini düşündürmektedir. Ancak bu henüz insanlarda araştırılmamıştır.
  • Bitki bazlı bir protein kaynağıdır. İster bir vejetaryen olun, ister sadece eti azaltmaya çalışın, uygun bitki bazlı protein bulmak her zaman kolay değildir. Pişirme gerektirmeyen ezilmiş yapraklarından elde edilen moringa tozu ise smoothielere ve çorbalara eklemek için hızlı bir çözümdür. 1 yemek kaşığı başına 3 gram protein ile kas onarımı, enerji üretimi ve ruh hali düzenlemesi için gerekli olan tüm temel amino asitleri içerir.
  • Karaciğeri koruyabilir. Moringa karaciğerde oksidasyonu tersine çevirmek için yüksek konsantrasyonlarda polifenoller içerir ve ön hayvan araştırmaları moringa tüketiminin karaciğer fibrozunu azalttığını ve karaciğer hasarına karşı koruduğunu göstermektedir.
  • Sindirimi iyileştirebilir. Moringa doğal bir antibiyotik ve bakteri karşıtıdır ve sindirim rahatsızlığına neden olabilecek çeşitli patojenlerin büyümesini engellemeye yardımcı olabilir. Moringa'nın iltihap karşıtı özelliklerinin kolit gibi sindirim bozukluklarına yardımcı olduğu gösterilmiştir; farelerde yapılan yakın tarihli bir araştırma, bağırsak bakterilerini iyileştirebileceğini bulmuştur.

Moringanın Kullanım Dozu ve Yan Etkileri Nelerdir?

Moringa'nın faydaları üzerine yapılan çalışmaların çoğu hayvanlarda veya küçük çapta insan örneklerindedir, bu nedenle moringanın ne kadar faydalı olabileceğini belirlemek için daha büyük ölçekli insan denemelerine ihtiyaç vardır. Yaprakları ve tohumları yiyecek olarak tüketildiğinde, çoğunlukla güvenli olduğu gösterilmiştir. Günde 5 ila 10 gram moringa özütü veya tozu ek dozları bile genellikle güvenli kabul edilir.

Bununla birlikte, moringa ile ilişkili sağlık yararlarının çoğu, acı ve nahoş tadı nedeniyle elde edilmesi zor olan günde 100 gram kuru moringa yaprağı tüketimine göre hesaplanmıştır.

Ek olarak, 20 gram veya daha yüksek, konsantre moringa özütü (yaprak değil) dozlarının toksik olabileceği ve bazı kişilerde yan etkilere neden olabileceği belirtilmektedir.

  • Yüksek kan basıncı düşürücü ilaçlar kullananlarda tehlikeli derecede düşük kan basıncı seviyelerine yol açabilir.
  • İnsülin kullananlarda kan şekerinde önemli bir düşüşe neden olabileceğinden riskli olabilir.
  • Hayvanlarda tiroid hormon düzeylerini düşürdüğü gösterildiğinden hipotiroidizm olanlarda sakıncalı olabilir.
  • Kan sulandırıcı kullanan kişilerin de Moringa'dan kaçınmaları önerilir.

Moringa bitkisinin kökünde (spirochin), kabuğunda veya çiçeklerinde bulunan kimyasallar nedeniyle hamile kadınlar veya emziren anneler için güvenli olmayabilir; Araştırmalar, moringa bitkisinin bu kısımlarını tüketmenin rahmin kasılmasına neden olabileceğini göstermektedir.

Moringa Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Moringa, büyük miktarlarda tüketildiğinde müshil bir yan etkiye sahip olabilir veya mide rahatsızlığına neden olabilir, bu nedenle günde ½ ila 1 çay kaşığı gibi küçük bir dozla başlanması önerilmektedir. Zaman içinde kademeli olarak günde maksimum 2-4 çay kaşığına kadar artırılabilmektedir.

Moringa Tozu Nasıl Kullanılır?

Moringa'yı diyetinize veya günlük rutininize dahil etmek kolaydır. Ancak tadı herkes için değil, bu yüzden idareli kullanmayı tercih edebilirsiniz.

  • Salata veya çorbaların üzerine serpilebilir.
  • Smoothielere karıştırılabilir, yeşil meyve/sebze sularında iyi sonuç verir.
  • Soslara veya çorbalara eklenebilir.
  • Kafeinsiz bir kahve alternatifi olarak tozu veya yapraklarından moringa çayı hazırlanıp içilebilir.
  • Kek, enerji topları, kurabiyeler veya ekmeklere eklenebilir.
  • Avokadolu soslar veya humus ile karıştırılabilir.
  • Salata soslarına katılabilir.

Aslında birçoğunuz onun ismini geleceğin yiyeceklerinden tanıyor ya da son zamanlarda bir yerlerden ismini mutlaka duymuşsunuzdur. Yakın zamanda onu çayların içinden tutun da yemeklerimize kadar her alanda kullanmaya başlayacağız. Tıpkı chia tohumu gibi diyetlerimize dahi konu olacak, kinoa gibi hayatımızın tam merkezine kurulacak. Bunların hepsi de yakın gelecek de olacak. Bu isimle hemen tanışın öyleyse. Mevzu bahis bu kez: Moringa.

Öyle bitki ki yaprağından tutun da kerestesine kadar her şeyi kullanılabiliyor. Özellikle yaprağı binbir derde deva. Onu hayatınıza almaya başladığınızda çok şey değiştirecek faydaları da say say bitmiyor. Lafı daha fazla uzatmadan pek kıymetli o bitkiyle buluşturalım sizi.

Moringa nedir?

O kadar övgü dolu bir başlangıcın ardından sıra geldi ''Nedir bu moringa, yenir mi, içilir mi?'' sorularının cevabına. Moringanın tam adı Moringa Oleifera. Kendisi minnoşluk abidesi bir ağaç olup, Hindistan, Pakistan, Nepal ve birçok Doğu ülkesini anavatanı bellemiş. Yaban turbu ağacı, Drumstick ağaç olarak da biliniyor. Bu ağacın yapraklarından tutun da kerestesine kadar her şeyi kullanılabiliyor.

Özellikle yaprakları toz haline getirilerek öğütülüyor ve birçok alanda kullanılıyor. Gerçek bir yaşlanma savaşçışı olan moringa, ''geleceğin süper besinleri''inden biri sayılıyor. Muzdan 3 kat daha fazla potasyum içeriyor, portakaldan 4 kat daha fazla C vitamini içeriyor oluşuyla da tüm yıldızları üzerine topluyor. Süper besin ünvanı bu açılardan bakınca da hakkıyla taşıyacağı kesin. Zira her derde deva kendisi. Neredeyse faydasının dokunmadığı alan yok, vitamin anlamında da aklınıza gelebilecek birçok sebze ve meyveyi sollayabilecek güce sahip. Gelin şimdi nasıl kullanıldığına, nerelerde bulanabileceğine ve faydalarına göz atalım.

Moringa nerelerde bulunur? Moringa nasıl kullanılır?

Moringa, kökleri turp gibi tüketilebilen bir bitki. Salatalarınızın içerisine kullanabileceğiniz gibi yemeğini de yapabilirsiniz. Yaprakları onun en çok tüketilen yeri. Bu yapraklar kurutulup öğütülerek toz haline getiriliyor. Toz haline gelen moringayı yoğurtlarınızın, yemeklerinizin içerisinden tutun da maskelerinize kadar hemen hemen her yerde kullanabilirsiniz. Ayrıca yapraklarından yapılan çayı da tüketiliyor. Çayı tam bir şifa kaynağı. Bu yapraklar taze biçimde olduğunda haşlanabiliyor, yemeği, salatası yapılabiliyor.

Tohumları suda bekletilerek içilebiliyor, hafif kavrularak çerez niyetine tüketilebiliyor. Kerestesi ise tıpkı yaprakları gibi öğütülebiliyor ve maskelerde kullanılabiliyor.

Bundan birkaç yıl önce moringa isminden bahsediyor olsaydık, neredeyse bir elin 5 parmağını geçmeyecek kadar yerde rastlardık ona. Ancak zaman ilerledikçe daha fazla gündeme geldiği için moringa artık internetten kolaylıkla sipariş edilebilecek ürünlerin başında geliyor. İnternetten sipariş edebileceğiniz gibi aktarlardan da temin edebilirsiniz.

Moringanın faydaları:

·  İçinde yüksek miktarda A vitamini barındırıyor. Bu nedenle göz yapısına destek oluyor ve görme bozukluklarına azalmasına yardımcı oluyor. Görme kalitesini de bu sayede arttırıyor.

·  İçindeki lifli yapı sayesinde sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı oluyor. Özellikle kabızlık gibi problemlerin önüne geçiyor ve gidirilmesinde önemli rol oynuyor.

·  Mineral eksikliği için ise doğal ve nefis bir çözüm. Yüksek oranda mineral içeriyor ve bu sayede vücuttaki mineral eksikliklerinin önüne geçiyor.

·  İçinde ciddi miktarda antioksidan bulunduruyor. Maskesi yapıldığında ya da düzenli tüketildiğinde ciltteki kırışıklıkları en aza indiriyor, cilde parlaklık ve tazelik veriyor.

·  Bağırsaklara yaptığı desteği mideye de yapıyor, ülser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.

·  Tokluk hissi yaratması ve bağırsak hareketlerini düzenlemesi, düşük karbonhidrat ve yağ içermesi sayesinde de zayıflamaya yardımcı oluyor.

·  Protein açısından zengin olması nedeniyle de şahane bir bitkisel protein kaynağı.

·  İçindeki vitamin, mineral ve proteinler sayesinde anne sütünü arttırmaya da yardımcı oluyor.

YSM HABER MERKEZİ

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2022, 22:59

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER