Kışlık domates sosu nasıl hazırlanır?

Soğuk olarak yenen bu pratik ve lezzetli domates sosu et yemeklerinin, bulgur pilavının yanında nefis oluyor.Menemen yaparken kahvaltılık sos olarak veya makarnada kullabileceğiniz domates sosunu evde yapıp kış boyunca tüketebilmek için domates sosu tarifi hazırladık. Vitamini koruyup sağlıklı beslenmek için müthiş bir seçenek.

Kışlık domates sosu nasıl hazırlanır?

İSTANBUL (YSM) - NEVRİYE İLHAN - Domatesin en olgun ve ucuz olduğu zamanlar yavaş yavaş geliyor. Yazın sonuna doğru kendi hazırladığınız ve tarifinde baharatların da yer aldığı domates sosunu kışın sakınmadan tüketirsiniz diye düşündük ve sizin için bu lezzet tarfini hazırladık. Kış aylarında keyif ve lezzetle tüketeceğiniz domates sosunu mutfağınızdaki yemeklerde ve kahvaltı sofralarında kullanabilirsiniz.
En Kolay Lezzetler mutfağı ile şimdi işler çok daha keyifli, yemekler daha lezzetli! Nefis ve tazecik gıda saklama önerileri vermeye devam ediyoruz…Sırada makarna, çorba ve lezzet dolu yemeklere ilham veren domates sosunu muhafaza etmenin en etkili yolu var. Siz de deneyin.. Mutfakta işinizi kolaylaştıracak pratik bilgiler, püf noktaları ve nefis yemek tariflerini Enkolyalezzetler.com'da bulabilirsiniz!

Kaç Kişilik: 8 Kişilik (İki büyük kavanoz)

Hazırlama Süresi: 45 Dakika

Pişirme Süresi: 45 Dakika

Zorluk: Kolay

Malzemeler:

  • 2 kilogram salçalık domates (olgun ve etli)
  • 300 gram acı biber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 6 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı üzüm ya da elma sirkesi
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 dal biberiye
  • 1 dal fesleğen
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1/2 tatlı kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Yapılışı:

  1. Bol suda yıkayıp kuruladığınız domateslerin kabuklarını soyun. Küp şeklinde doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz sarımsakları küçük parçalar halinde kıyın.
  2. Küp şeklinde doğradığınız domatesler fazla suluysa onları bir süzgeçte bekletin. Domates suyu olarak farklı tariflerde kullanmak üzere bir kenara ayırın.
  3. Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. Biberiye dallarını kızgın yağda bir iki tur çevirip aromasının çıkmasını sağlayın. Kıyılmış sarımsakları katın, 1 dakika kadar soteleyin.
  4. Doğranmış domatesleri ekleyip tuz ilave edin. Ara sıra tahta bir kaşıkla karıştırarak 30-35 dakika kadar kaynatın.
  5. Biberiye dallarını sosun içinden çıkartın. Hazırladığınız sos karışımını blender ya da mutfak robotundan geçirip püre haline getirin.
  6. Püre haline gelen sosu yeniden tencereye alın. Ayıklanmış taze fesleğen yaprakları, üzüm sirkesi, toz şeker ve taze çekilmiş tane karabiber ilavesiyle kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin.
  7. Tuz oranını tadarak kontrol edin. Arzuya göre ekleyin. Kaynama esnasında yüzeye çıkan köpükleri dikkatli bir şekilde kullanmamak üzere alın.
  8. Bu aşamada ilk defa bu işlem için kullanılacak temiz kavanozların metal kapaklarını kaynar su dolu tencerede kısa bir süre kaynatın.
  9. Ocaktan aldığınız sosu sıcağı sıcağına kavanozlara doldurun. Ağız kısımlarına sos bulaştıysa silerek alın. Kaynattığınız kapakları silip iyice sıkarak kavanozların ağız kısımlarını kapatın.
  10. Sos kavanozlarını düz bir yüzeye ters çevirip bir gece boyunca bu şekilde bekletin. Hazır durumda olan domates sosunu, buzdolabı ya da karanlık/serin bir yerde muhafaza edin. Arzu ettiğiniz tariflerde afiyetle kullanın.

Püf Noktası:

Çok sayıda kullanacağınız domateslerin kabuklarını pratik bir şekilde soymak isterseniz alt kısımlarına artı şeklinde çizikler atın. Domatesleri kaynar suda 2-3 dakika kadar beklettikten sonra soğuk su dolu bir tencereye çıkartın. Domatesler soğuduğunda çizik attığınız yerden havaya kalkmaya başlayan kabuk kısımlarını çekerek soyun. Bu sayede domateslerin kabuk kısımları olabildiğince ince bir şekilde alırsınız.Kavanoz ve kapaklarının önceden kullanılmamış ve steril olmasına özen gösterin.
Kapakları kavanoza tam olarak oturması için kaynar su dolu tencerede 8-10 dakika kadar kaynatın. Sos dolu kavanozları hava yapmaması için bir gece boyunca ters tutarak bekletin. Bu süre sonunda buzdolabı ya da karanlık ve serin bir yerde muhafaza edin. Saklayacağınız gıdaların küflenip bozulmaması ve zararlı bakterilerin oluşmaması için cam kavanozlar sterilize edilmelidir.

Cam Kavanozlar Nasıl Sterilize Edilir?

  • Cam kavanozları ve kapaklarını deterjanlı sıcak su ile yıkayıp durulayın,
  • Daha sonra bu kapakları ve kavanozları büyük bir tencereye yerleştirin, 
  • Tencereyi kavanozların her tarafı suda kalacak biçimde soğuk su ile doldurun,
  • Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte kaynatın,
  • Su kaynamaya başladıktan sonra yarım saat kaynayan suda bekletin,
  • Daha sonra el değmeden kızartma maşası ile kavanozları ve kapaklarını tencereden çıkartın,
  • Kağıt havlu veya kuru temiz bir bez üzerine ters çevirerek soğuyup kuruyana kadar bekletin.

Servis Önerisi:

İnce kıyılmış fesleğen ilave ederek servis edebilirsiniz. Makarna ve köfte üzerine hafif ısıtılarak kullanılabilir. Kişisel lezzet anlayışınıza göre hazırladığınız sosu tüketebilirsiniz.

YSM EN KOLAY LEZEZETLER

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2018, 17:39

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER