'Tasfiye Kararnamesi’ müjdesi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan, zor durumdaki yüklenicilerin, projeleri tazminatsız olarak tasfiye etmesi yönündeki taleple ilgili hazırlanan tasfiye kararnamesinin önümüzdeki günlerde yürürlüğe gireceğini bildirdi.

'Tasfiye Kararnamesi’ müjdesi

ANKARA (YSM) - İlk kez Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir’in gündeme getirdiği ve zor durumdaki yüklenicilerin, projeleri tazminatsız olarak tasfiye etmesi yönündeki talebe ekonomi yönetiminden olumlu cevap geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan, bu amaçla hazırlanan tasfiye kararnamesinin önümüzdeki günlerde yürürlüğe gireceğini söyledi.

ASO Meclis Toplantısına katılan Bakan Turan, piyasa şartlarındaki gelişmelere bağlı olarak, sözleşmelerdeki tarafların hak ve hukukunu korumak ve oluşan mağduriyetleri gidermek amacıyla bir tasfiye kararnamesi hazırlandığını bildirdi.

Daha fazla üretmek yerine yüksek katma değerli üretimin hedeflenmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Turan, ürünlerin pazarlanabilmesi için ulaşım ve iletişim altyapısına 500 milyar lira üzerine yatırım yaptıklarını hatırlattı.

Özel sektörün devletin artırılan Ar-Ge desteklerine yeterince ilgi göstermemesinden yakınan Turan, bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini aktardı.

“Dövizle alınan malzemelere fiyat farkı”

Hazırlıkları son aşamada olan tasfiye kararnamesi ile ilgili bilgi veren Cahit Turan, aşırı fiyat artışı olan ve dövizle alınan malzemeler nedeniyle sözleşmelerde oluşan fiyat farklarının mağduriyete yol açtığının altını çizdi. Fiyat farkı olan sözleşmelerde TEFE ve TÜFE oranlarının dikkate alındığı bilgisini veren Turan, bazı malzemelerde fiyat artışlarının yüzde 24’lük orandan daha yüksek olduğunu kaydetti.

Dövizle alınan malzemeler ve fiyatı yükselen malzemelerle ilgili bir fiyat farkı hesap sistemi getireceklerine değinen Cahit Turan, bu noktada sözleşmenin taraflarına alternatifli öneriler sunacaklarını belirtti. Bu noktada işlerin tasfiye edilmesi veya başkasına devredilmesini önereceklerini ifade eden Turan veya mevcut kurallara göre fiyat farkının kabul edilmesini isteyeceklerini anlattı.

İş adamlarına seslenen Turan, “Ya tasfiye et ya devret ya da bu kurallara göre fiyat farkını kabul et ama hiçbir şekilde ülkeyi terk etme.’ Sizler bizim için önemlisiniz. Bu ülkenin en kıymetli değerisiniz, bu ülkenin kalkınmasında dinamosunuz, bunu hiçbir zaman unutmuyoruz” dedi.

Özdebir: Kısa çalışma ödeneği işlev kazansın

ASO Başkanı Özdebir, yabancı sermaye çekmek için faiz artırılmasının, iç piyasadaki yatırımları olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Özdebir, kısa çalışma ödeneği mevzuatına işlerlik kazandırılması gerektiğini de belirtirken, kur değişimlerinin mücbir sebep gibi kabul edilmesini, fark sonucu çıkan kazanç ve zararın realize olduktan sonra bilançolara yansıtılmasını, bankalara borçların yeniden yapılandırılmasını ve finansmana ulaşımın kolaylaştırılmasını istedi.

YSM HABER MERKEZİ

Son dakika cahit turan ASO döviz

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER