E-Ticaret Sektörü İçin Önemli Gelişmeler

 E-Ticaret Sektörü İçin Önemli Gelişmeler

Dünya ticareti kolaylıklar ve hızlı süreçleri merkezine koymuş bulunuyor. Bunun en kolay yolu da e-ticaretten geçiyor. Günümüz dünyasında elektronik sistemlerin önceliğini herkes kabul ediyor.

Teknolojik gelişmelere paralel olarak e-ticaret sektörü hızla büyürken, Türkiye’de 2018 yılında hayata geçmesi planlanan uygulamalarla sektör daha şeffaf ve güvenilir hale gelmesi öngörülüyor.

E-ticaret sektöründe hayata geçirilecek üç yeni uygulama ise, kayıtlarının ay sonuna kadar tamamlanması beklenen Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS), 22 Aralık tarihinde taslak olarak görüşe açılan ve haksız rekabetin engellenmesi için önemli bir adım olarak görülen, "Merkezi Türkiye’de Bulunmayan Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti” ve internetten kredi kartıyla alışveriş yapılabilmesi için getirilen onay koşulu olarak duyuruldu.

E-ticaret alanında dünyada en önemli yeri tutan şirket yetkililerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşçı önemli açıklamalarda bulunmuş.

Bakanlığın bu alandaki politikası şöyle açıklanıyor; “Bakanlık olarak özel sektör firmalarının gelişimine önem veriyoruz. Bu kapsamda özel sektörle daha fazla işbirliği yapma arzusundayız. Alibaba gelişen trende uygun olarak son derece önemli bir alanda ticaret faaliyetini yürütüyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de e-ticaret gelişiyor. Son üç yılın ortalamasına baktığımızda perakende ticaret hacmimizin yüzde 34 oranında büyüdüğünü görüyoruz. 2017 yılı itibariyle ülkemiz içerisinde kartlarla yapılan alışverişin de 72.7 milyar TL’ye ulaşmış olduğunu görüyoruz.”

'' Esasen, e-ticarete güven getirmek için Elektronik Ticarette Güven Damgası Tebliğini’nin yürürlüğe konulduğunu da düşünürsek “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ile oluşan işlem hacminin takibini yapıyoruz, belli miktara kadar olan kargolarda taşıma yapan firmanın gümrük beyanında bulunmasını sağlıyoruz. E-ticareti geliştirmenin yanında hem satıcının hem tüketicinin menfaatini koruma adına çalışmalarımızı yürütüyoruz” şeklindeki beyanı da önemsemek gerekiyor.

Kuşkusuz Alibaba Grup Direktörü Michael Evans’ın; ".. Türkiye’deki küçük, orta boylu işletmeleri de harekete geçirecek şekilde onlara iş imkânı yaratacak şekilde bir işbirliği yapmak için buradayız. Çin piyasası ile tanışmalarını amaçlamaktayız, ”beyanını da dikkate almak gerekiyor.

Anlaşılan o ki; bu anlamda yapılan veya yapılacak olan işbirliğinin e-ticarete büyük hacim kazandıracağı anlaşılıyor.

''Açığı gideren önemli bir adım''

Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED) Başkanı Burhan Eliaçık, e-ticaret sektörünü dönüşüme uğratacak son gelişmeleri değerlendirdi.

Eliaçık, “Yeni yıl ile birlikte hem müşteri hem de yerli veya yabancı fark etmeksizin e-ticaret sektörünü derinden etkileyecek üç uygulamayla tanışacağız. Öncelikle 31 Aralık 2017 tarihine kadar yurtiçinde yerleşik e-ticaret siteleri, pazaryerleri ve hatta yurtdışında yerleşik platformlar üzerinden satış yapan yerli işletmelerin dahi kendilerini e-ticaret bilgi sistemi tebliğine göre kayıt ettirmeleri ve bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekiyor” dedi.

Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen işletmelerin ise beş ila 20 bin lira arasında cezai yaptırımla karşı karşıya kalacaklarını vurgulayan Eliaçık “E-ticareti düzenleyen kanunla tüketicinin koruma altına alınması, işletmelerin sorumluluklarının belirlenmesi, yine bu yıl içerisinde ‘güven damgası’ uygulamasının yürürlüğe girmesi ve hizmet standartlarının belirlenmesi adımlarını takiben önemli gelişmeler yaşandı. Geliştirilmesi hedeflenen e-ticaret sektöründe bugüne değin olmayan birçok bilgiye erişimi mümkün kılacak olan ETBİS uygulamasını, önemli bir açığı gideren, olumlu ve faydalı bir adım olarak görüyoruz” dedi.

''Rekabet daha doğru bir zemine çekilecek''

“Merkezi Türkiye’de Bulunmayan Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti” uygulamasının da 22 Aralık tarihinde taslak olarak görüşe açıldığını vurgulayan Eliaçık, bu sayede rekabetin daha doğru bir zemine çekileceğini ve haksız rekabetin engellenmesi için önemli bir adım atılmış olacağını söyledi.

İnternetten alışverişlerde SMS onay süresinin de 31 Ocak 2018’e kadar uzatıldığını hatırlatan Eliaçık, “İnternetten yapılan alışverişlere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından getirilen düzenlemelerin aynı tarihte yürürlüğe girmesiyle birlikte taşların yerinden oynadığı bir döneme giriyoruz. Bu dönemde ilgili kurumların etkin bir işbirliği yaparak uyum sürecini hızla atlatmasını önemsiyor ve dernek olarak bu yönde adımlar atıyoruz” dedi.

Türkiye’de hızla büyüyen e-ticaret sektörü, gelişmiş veri analizi, ziyaretçilerin eğilimini anlamada fırsatlar sunarken, e-ticaret pazarındaki oyuncular için sadece daha verimli reklam değil, satın alma süreçlerinin de hiç olmadığı kadar kolaylaşmasını sağlıyor.E-Ticaret Sektörü , yeni nesil teknolojilerle hiç olmadığı kadar kullanıcılarla etkileşimi ve iletişimi artırarak yoluna devam ediyor.

E-Ticaret Sektörü İçin Önemli Gelişmeler konulu yazımızı beğendiyseniz paylaşımlarınız ile destek olabilirsiniz.

İyi alışverişler dilerim...

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.