Xi, yeni bir önlem sinyali vermedi

Çin Devlet Başkanı Xi, reformların uygulanması çağrısında bulundu.

Xi, yeni bir önlem sinyali vermedi

İSTANBUL (YSM) - Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ekonominin serbestleşmesi için başlatılan reformların 40. yıldönümü dolayısıyla yaptığı yakından izlenen konuşmasında reformların süreceğini ifade etti ancak yeni bir önlem alınacağına ilişkin sinyal vermedi.

Xi yaklaşık bir buçuk saat süren konuşmasında devletin bir yandan özel sektörün gelişmesine rehberlik ederken diğer yandan kamu ekonomik teşekküllerini destekleyeceğini ortaya koydu.

Çin devletinin devasa boyutlardaki kamu şirketlerine sağladığı destek ABD ile olan ilişkilerinde sorun kaynağı.

Ekonomiyi dışarıya açma ve geniş çaplı reformların uygulanmasını sağlama çabalarının artacağını ifade eden Xi, "Yolumuzdan şaşmadan devlet ekonomisinin kalkınmasını pekiştirmek; devlet dışı ekonomiye rehberlik etmek, desteklemek, teşvik etmek zorundayız" dedi.

Çin'i dünyanın ikinci büyük ekonomisi haline getiren çok hızlı bir büyüme dönemi Çin'in eski liderlerinden Deng Xiaoping'in başlattığı "reform ve açılma" sürecinde gerçekleşti.

Xi reform olarak nitelendirilen düzenlemelerin 40. yıl dönümünde konuştu.

Xi konuşmasında, "Reformun her adımı ve açılmak kolay değil. Gelecekte, kaçınılmaz olarak her türlü risk ve zorluklarla ve hatta akıllara gelmeyecek fırtınalarla karşı karşıya kalacağız" dedi.

ABD ile yaşanan ticaret savaşı Çin ekonomisi üzerinde yavaşlama baskısı yaratıyor. ABD Xi'den reformları hızlandırmasını ve Çin iç pazarını yabancı şirketlere daha fazla açmasını istiyor.

YSM EKONOMİ SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER