Pompeo'dan Türkiye ile işbirliği açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Türkiye, ABD'nin işbirliği içinde çalışmayı sürdürmeyi hedeflediği bir NATO ortağıdır." dedi.

Pompeo'dan Türkiye ile işbirliği açıklaması

SİNGAPUR (YSM) - ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'nin, Washington yönetiminin işbirliği içinde çalışmayı sürdürmeyi amaçladığı bir NATO ortağı olduğunu söyledi. 

51. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı için Singapur'da bulunan Pompeo, gazetecilere yaptığı açıklamada, FETÖ ve PKK adına suç işlediği gerekçesiyle ev hapsinde tutulan ABD uyruklu din adamı Andrew Craig Brunson meselesinde yaşanan gerginliğe rağmen ABD ve Türkiye'nin değerli ortaklar olduğunu dile getirdi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinde bu konuların gündeme geldiğini ifade eden Pompeo, zorluklara rağmen yakın ve birlikte iyi çalışabilen ABD ve Türkiye'nin, NATO ittifakı çatısında ve diğer mevzularda bir arada çalışmayı sürdüreceğini kaydetti. 

Pompeo, "Türkiye, ABD'nin işbirliği içinde çalışmayı sürdürmeyi hedeflediği bir NATO ortağıdır." ifadesini kullandı. 

Çavuşoğlu ile görüşmesinde Brunson'ın serbest bırakılması ve ABD'ye dönmesine izin verilmesi isteklerini açıkça dile getirdiğini belirten Pompeo, ABD Dışişleri Bakanlığının bazı yerel çalışanlarının da serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Pompeo, "Gelecek günlerde bunun olduğunu göreceğimizi ümit ediyorum." dedi. 

Rusya ve Myanmar'a çağrı

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, başta Rusya olmak üzere tüm ülkelere, Kuzey Kore'yi hedef alan yaptırımları herhangi bir şekilde ihlal etmemeleri çağrısı da yaptı. 

Pompeo, Rusya'nın yurt dışındaki Kuzey Koreli işçilerin BM yaptırımlarına rağmen çalışmasına ve Kuzey Koreli şirketlerle ortak teşebbüse izin verdiğini gösteren güvenilir belgelere sahip olduğunu belirtti. 

ABD'nin herhangi bir ihlali "çok ciddiye" alacağını dile getiren Pompeo, "Yaptırımlara destek veren her ülkeye bunun ciddi bir mesele olduğunu ve bu meseleyi Moskova ile görüşeceğimizi hatırlatmak isterim." ifadesini kullandı. 

Herhangi bir ihlalin, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması hedefini etkisiz hale getireceğini belirten Pompeo, "Rusların ve diğer ülkelerin, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymalarını ve Kuzey Kore'ye yaptırım uygulamalarını bekliyoruz." diye konuştu.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Rusya'yı, nükleer programı nedeniyle ambargo uygulanan Kuzey Kore'ye yönelik BM yaptırımlarını ihlal etmekle suçlamıştı. Haley, yaptığı yazılı açıklamada Rusya'nın yurt dışındaki Kuzey Koreli işçilere BM yaptırımlarına rağmen çalışma izni verdiğine yönelik ''endişe verici güvenilir raporlar'' olduğunu ifade etmişti.

Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine sunulan bir raporda da "Pyongyang yönetiminin, nükleer ve füze programını durdurmadığı, 2018'de gemiden gemiye petrol ürünleri ve kömür naklinde büyük artışla BM yaptırımlarını ihlal etmeyi sürdürdüğü" bildirilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı ayrıca Myanmar'da gözaltındaki Reuters muhabirlerinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. 

Pompeo, Twitter hesabında Myanmar Dışişleri Bakanı Kyaw Tin ile görüşmesinde bu konudaki endişelerini dile getirdiğini belirterek, "Derhal serbest bırakılmalılar." paylaşımını yaptı.

Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik yargısız infazlarla ilgili askeri belgeleri ifşa ettikleri gerekçesiyle geçen yıl aralık ayında gözaltına alınan iki Reuters muhabiri Devlet Sırları Yasası'nı ihlal etmekle suçlanmıştı.

YSM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER