İdlib'de Doğu Guta kuşatması protesto edildi

Suriye'nin İdlib iline bağlı Maarretinuman ilçesi sakinleri, Doğu Guta ablukasını protesto ederek bölgedeki muhalif gruplara birleşme çağrısı yaptı.

İdlib'de Doğu Guta kuşatması protesto edildi

İDLİB (AA) - Suriye'nin kuzeyindeki İdlib ili sakinleri, Beşşar Esed rejiminin Doğu Guta kuşatmasını kaldırması ve muhalif grupların tek çatıda birleşmesi için gösteri düzenledi.

İdlib'in Maarretinuman ilçesinde toplanan halk, Doğu Guta'da son dönemde sıkılaşan kuşatmaya tepki gösterdi.

Göstericiler, İngilizce ve Arapça ''Ne zamana kadar sessiz kalacaksınız?", "Rejim kimyasal ile değil, muhalif grupların dağınıklığı sayesinde öldürüyor '', "Kuşatma siyaset ile kırılmazsa tek yolumuz silahtır'' yazılı dövizler taşıdı.

Eylemcilerden Muhammed Şeravi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün Doğu Guta'daki kuşatmanın kırılması için destek veremezsek yarın biz de kuşatma altına alınacağız. Muhalif gruplar bir an önce tek çatı altında birleşmeli." dedi.

Esed rejiminin uçak saldırılarını takip eden gözlem evi görevlisi Ebu Bahır, "Bugün Maarretinuman ilçesinin ahalisi Doğu Guta'daki kardeşlerine destek olmak için ayakta. Suriye'nin bütün bölgelerinde askeri muhalif gruplar birleşir, tek el olursa rejimin kuşatmasını kırmak için vesile olur. Kuşatmadaki kardeşlerimize ölümüne kadar destek vereceğiz. Suriye'nin genelindeki muhalif grupları rejime karşı hareket etmek için çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Emin El Dik isimli bir protestocu da "Doğu Gutalılar tek başına değiller. Kuzey'de İdlib'de ateşkes, güneyde Doğu Guta'da soykırım söz konusu olamaz. Burada biz kuşatmadaki Doğu Gutalılara 'Tek başınıza ölmeyeceksiniz ya hepimiz öleceğiz ya da bütün Suriye'yi özgürleştireceğiz.' demeye geldik. Kamışlı'dan Süveyda iline kadar rejimin ve Rusya'nın işgalinden kurtaracağız." şeklinde konuştu.

İlçe sakini Um Muhammed lakaplı bir kadın da vicdanlı, ilkeli ve özgür insanlara çağrı yaptığını söyleyerek, "Biz her gün burada ölüyoruz. Doğu Guta'da bugün abluka sıkılaştı. İran ve Rusya'nın eli ile çocuklar ve kadınlar öldürülüyor. Biz burada bir el olup nasıl Marretinuman'ı Esed rejiminden özgürleştirdiysek muhalif gruplar da birleşerek Doğu Guta'yı kuşatmadan kurtarabilir." değerlendirmesini yaptı.

Muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin sivil yaşıyor. Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti ancak Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını yoğunlaştırarak son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi. İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda binlerce sivil hasta tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk da açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitirdi.

Doğu Guta'da Esed rejiminin düzenlediği saldırılarda bugün 30 sivil hayatını kaybetti.

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2018, 10:44

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER