"Euro Bölgesi ekonomisi için belirsizlik devam ediyor"

Lagarde, Euro Bölgesi ekonomisinde iyileşme olsa da aşağı yönlü risklerin devam ettiğine dikkat çekti ve destekleyici ECB politikalarının devam edeceğini söyledi.

"Euro Bölgesi ekonomisi için belirsizlik devam ediyor"

İSTANBUL - RECEP DERİN (YSM) - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi finansman koşullarının son zamanlarda genel olarak “istikrarlı" olduğunu, daha geniş finansman koşullarına yönelik risklerin devam ettiğini ve ECB'nin destekleyici politika duruşunu yeniden teyit etme kararına yol açtığını söyledi.

Lagarde, “Euro Bölgesi ekonomileri henüz pandemi köprüsünü geçmedi. Destekleyici politikalar sağlam ve sürdürülebilir bir iyileşme görülene kadar devam edecek” ifadelerini kullandığı basın toplantısında, görünümde iyileşen unsurlara ve devam eden risklere eşit ölçüde dikkat çektiği bir konuşma yaptı ve bankanın yönetim kurulunun parasal genişlemeden çıkışı daha hiç konuşmadığını, bunun için çok erken olduğunu söyledi.

Virüsün ve pandeminin evrimini aşağı yönlü riskler arasında sayan Lagarde, Euro Bölgesi’nde artan COVID-19 vakalarının ve artışı kontrol altına alacak tedbirlerin ekonomik faaliyeti kısıtlamaya devam etmesinin yeniden canlanma görünümüne ilişkin en önemli belirsizlik kaynağı olmaya devam ettiğini vurguladı. Euro Bölgesi’nde finansal koşulların elverişli olmaya devam ettiğinin altını çizen Lagarde, finasal koşullara ilişkin risklerin de devam ettiğini vurguladı.

Avrupa Birliği’nin İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca’ya dava açtığı sıralarda konuşan Lagarde, aşılamanın sorunlara rağmen yaygınlaşması ve kısıtlamaların kademeli olarak kalktığı 2021’de ekonomik faliyetlerde önemli bir iyileşme görüldüğünü, ancak tüketici güveninin tam yerine gelmediğini ve talebin hala zayıf olduğunu söyledi. Lagarde, “Aşılama birçok ülkede yaygınlaşıyor ancak virüsün evrimi de hala risk oluşturuyor. Örneğin perakende satışlara bakın, şubatta sert yükseldi ancak pandemi öncesinin hala altında” dedi. Hizmet sektörünün daha yeni dipten dönmeye başladığını belirten Lagarde, “Doğru yönde gidiyor olsa da en sert darbe alan bu sektörde iyileşme olsa da geçmiş döneme göre düşük seyrediyor” dedi.

Enflasyonda son aylarda yaşanan artışı ise Lagarde, Fed Başkanı Jerome Powell’in söylemlerine benzer şekilde “döneme özgü, geçici ve enerjideki artışa bağlı” ifadeleriyle niteledi. Lagarde ABD Merkez Bankası (Fed) ve ECB arasındaki farklılaşmaya ilişkin bir soruya ise “Artık bu konuyu geçmemiz gerekiyor. Fed ve ECB’nin hedefleri de farklı, bağlı olduğu ekonomilerdeki koşullar ve görünümler de farklı” yanıtını verdi.

PEPP’i hızlandıracak

Bankadan yapılan yazılı açıklamada 1,85 trilyon Euro’luk Pandemi Acil Alım Programı’nda (PEPP) ise alımların mevcut çeyrekte ilk çeyreğe göre çok daha hızlı şekilde yapılacağı belirtildi. Ana tahvil alım programının aylık 20 milyar Euro olarak devam edeceğini belirten Lagarde, bu alımların bankanın faizleri yükseltmeye başlamasından önceye kadar da devam edeceğini yineledi.

Tahvil alım programlarından çıkışı konuşmadık bile

Gazetecilerin “çıkış ne zaman” temalı sorularına Lagarde “Bu yönetim varlık alımlarını azaltmayı, PEPP’ten çıkışı değerlendirmedi, henüz çok erken” yanıtını verdi ve ekledi, “Takvime göre değil verilere göre kararlar veriyoruz. Finansal koşullar ve enflasyona göre karar veriyoruz. Çıkış konuşulmadı bile” dedi.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER