Erdoğan, ABD'de yatırımcılara seslendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD ile stratejik ortaklığımız bu çalkantılı dönemin de üstesinden gelecektir.

Erdoğan, ABD'de yatırımcılara seslendi

ABD - NEW YORK (YSM) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyaretinde işadamlarına yaptığı açıklamalarda Türkiye-ABD stratejik ortaklığının bu çalkantılı dönemin de üstesinden geleceğini söyledi.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurul Görüşmeleri için bulunduğu New York'ta Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 9. Türkiye Yatırım Konferansı'nda konuştu.

Erdoğan son 10 yılda, ABD'li firmaların Türkiye'de 11.3 milyar dolar civarında doğrudan yatırım gerçekleştirdiğine dikkat çekerken, Türk firmalarının ABD'deki yatırımlarının da 4.6 milyar doları geçtiğini belirtti ve şöyle konuştu:
"ABD Ticaret Odası üyelerinin ülkemizdeki güncel yatırım değerinin de 50 milyar doları aştığını görüyoruz. 2017 sonu itibarı ile ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 20 milyar doların üzerine çıktı."

Türkiye-ABD ticaret dengesinin Amerika'nın lehine olduğuna da değinen Erdoğan, "Bu tabloya rağmen, Amerikan yönetimi Türkiye menşeli bazı ürünlerine karşı korumacı adımlar atmış, ek gümrük vergileri getirmiştir. Trump yönetiminin, genel olarak siyasi hedeflerine ticari konuları araç olarak kullanarak ulaşmak istemesi, ekonomik işbirliğimizin ilerlemesinin önündeki engellerden birisidir" dedi ve ekledi:
"Ülkemiz için iki kat artırılan demir-çelik vergileri, yaptırımlar, soruşturmalar ve tabii ki kur hareketleri, mevcut yönetimin ülkemizi hedef alan adımlarından bazılarıdır. Tüm bunlara rağmen, Amerika ile olan siyasi ve ticari ilişkilerimizin geleceğine umutla bakıyoruz."

Türkiye olarak serbest ticaretten yana bir dış ticaret politikası benimsediklerini belirten Erdoğan, uluslararası mal ticaretinin 18 trilyon dolara ulaştığı bir dönemde korumacı politikalarla hiçbir yere varılamayacağının açık olduğunu söyledi ve, "Savaşın bilhassa ticaret savaşlarının kazananı yoktur... Tek taraflı alınan her karar mukabili ile karşılık bulur" dedi.

YSM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER