Üçlü Zirvede Suriye’nin kaderi çizilecek!

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Tahran'da üçlü bir zirve için bir araya geliyor. Zirvede İdlib meselesinin masaya yatırılması beklenirken, Suriye’nin kaderi çizilecek.

Üçlü Zirvede Suriye’nin kaderi çizilecek!

İRAN (YSM) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Tahran'da Suriye konusunu ele alacakları üçlü zirve toplantısı yapacak.

Zirve kapsamında gerçekleşecek görüşmelerde Suriye'deki son gelişmelerin ele alınması ve ana gündem maddesini de Suriye ordusunun silahlı muhalif grupların elinde bulunan İdlib'e yönelik başlatması beklenen operasyonun oluşturacağı tahmin ediliyor. Türkiye, İran ve Rusya, Suriye'de çatışmasızlık bölgelerinin kurulması ve muhalif gruplar ile Suriye hükümeti arasında müzakerelerin yürütülmesini öngören Astana Süreci'nin de garantör ülkeleri konumunda bulunuyor.

Geçiş sürecinin yol haritası belirlenecek

Zirve kapsamında Suriye’de yedi yılı aşkın süredir devam eden iç savaş meselesinin tüm ayrıntılarının masaya yatırılması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı, Tahran'da düzenlenen zirvede Suriye sorununa kalıcı çözüm bulunması amacıyla sahada ve siyasi süreç kapsamında yürütülen ortak çabaların ele alınacağını bildirdi. Liderler düzeyindeki zirvenin ana gündem maddesini İdlib'deki gelişmelerin oluşturması beklenirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye hükümetinin İdlib'e yönelik saldırılarının amacının bu bölgeyi ele geçirmek olduğunu söyleyerek, bunun ciddi riskler taşıdığını ve her bakımdan bir felakete neden olacağını belirtmişti.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Zirve toplantısında, Suriye ihtilafına kalıcı çözüm bulunması amacıyla, Astana mekanizması bağlamında sahada ve siyasi süreç kapsamında yürütülen ortak çabalar ele alınacaktır" denildi. Toplantıda, ikincisi geçen Nisan ayında Türkiye'de gerçekleştirilen üçlü zirvenin ardından meydana gelen gelişmelerin değerlendirileceği belirtilerek, ileriye yönelik atılabilecek adımların tespit edilmesinin de hedeflendiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın zirve sırasında diğer iki liderle gerçekleştireceği ikili ve üçlü temaslarda, İran ve Rusya ile ikili ilişkilerin yanı sıra güncel bölgesel konuların da ele alınacağı bildirildi. Zirve sonrası Erdoğan, Ruhani ve Putin ortak basın toplantısı düzenleyecek.

“Türkiye'nin güç kaybetmesi Almanya'nın çıkarına değil”

Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel, RTL televizyonuna yaptığı açıklamalarda, "İdlib'de insani bir felaketten mutlaka kaçınmalıyız. İdlib'deki durum oldukça karışık, mutlaka savaşılması gereken radikal güçler var. Türkiye ekonomisinin iyi bir şekilde gelişmesi Almanya'nın çıkarına Türkiye'nin güç kaybetmesine yol açacak şekilde davranmak Almanya'nın çıkarına değil" dedi. İran parlamentosu başkanı Ali Larijani de Tahran zirvesinde Rusya, Türkiye ve İran'ın Suriyeli muhaliflerin sıkıştığı İdlib vilayeti hakkında nihai bir anlaşmaya varacaklarını ümit ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İran'a gitti

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özel uçak "CAN" ile Suriye konulu "Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi"ne katılmak üzere saat 09.10'da İran'a hareket etti.

Başkan Erdoğan'ı Esenboğa Havalimanı'ndan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Ali Sivri ve bazı ilgililer uğurladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da İran'a gitti.

YSM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER