Cüzdanlarımızda artık bitcoin var!

Cüzdanlarımızda artık bitcoin var!

Sanal dünyanın gerçek para birimi Bitcoin. 2008’de Satoshi Nakamato tarafından ortaya çıkarılan kripto para birimi şimdilerde rekor üzerine rekor kırıyor. Düşünün; sanal para olan Bitcoin, 2016 yılı bu günlerde 750 dolardan işlem görüyordu. 2017 yılı Eylül ayında 4.950 dolar oldu. Hafta sonu fiyatı 8.100 dolara kadar yükselmişti, dün sabaha 7.000 dolardan başladı. 2018 yılının genelinde dalgalanmalar yaşayan Bitcoin yatırımcısını daha bilinçli takibe zorluyor. Piyasası 183 milyar dolar olarak gösteriliyor. Değer artışı da hızlı, düşüşü de hızlı oluyor konu sanal olunca. 44 saatte 1.000 dolardan fazla değer kaybedebiliyor.

Ancak ne denirse densin; Bitcoin, kısa zamanın hızlı kazandıran enstrümanlarından… Belki de ilk sırada yer alıyor.

Şimdilerde Bitcoin zenginleri ekonomi basınının en güzel malzemelerinden. 2009’da öğrenciyken aldığı 27 dolarla 5 bin Bitcoin alan Kristoffer Koch bunlar biri… Unuttuğu Bitcoin’leri hatırladığı zaman yani 2013’te dolar milyoneri sınıfına yükseliyor.

Bitcoin'i yanlış harcayanlar da var tabii…

Aslında Bitcoin’in hızlı yükselişini hesap etmeyenler de…

Kısa sürede bu kadar değer kazanan başka bir para birimi olmadığı için de Bitcoin’e ilgi giderek artıyor.

Kim çıkarır? Kim alır, kim satar? Kim buna sanal paraya güvenerek hakiki parasını Bitcoin’e bağlar? Anlaşılması zor değil. Her gün yeni haberlerle güne başlayan bitcoin, piyasalarda sağlık, eğitim, kültür-sanat ve ülkeler arası hizmet alışverişlerinde de kullanılmaya başlandı. Dünyada birçok ülke bitcoin'e hem borsalarında işlem izni vererek hem de ülkelerine ait coin üretme yarışına da başladılar.

Bilgisayar çağında, bilgisayar ortamında çok sayıda sanal para programları işleme konuldu. Bunların içinden Bitcoin öne çıktı... 2009 yılında kendini Satoshi Nakamoto diye tanıtan ve daha sonra ortalıktan yok olan bir dahi Bitcoin sistemini kurdu.

Nasıl ki, kurucusu “gölge” kurucu ise sistem de bütünü ile “gölge” sistem. Sistemin sorumlusu kim, merkezi nerede, hesaplarını kim denetliyor, paralar nereye gidiyor belli değil.

Bitcoin sistemi kurulduğunda havuza belli miktarda sanal para konuldu. Sistem yönetimi (kimler ise) zaman zaman internet aracılığı ile çok zor bilgisayar bilmeceleri-sistem soruları yayınlıyor. Bunları çözenlere ödül olarak Bitcoin veriliyor. Böylece Bitcoin miktarı (para miktarı-para arzı gibi) artıyor.

Bitcoin miktarı 21 milyon adet olarak sınırlandırılmış durumda. Şimdilerde 17 milyonu aşan Bitcoin dolaşımda.

Yeni Bitcoin’lerin dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir şifreyi çözmek gerekiyor. Bu şifreyi çözmek profesyonel bilgi ve teknik donanım gerektiriyor. Şifreyi çözen kişi belli adet Bitcoin kazanıyor. Şifre ile uğraşamayanlar günlük fiyat ile internetten Bitcoin satan sitelerden para ile Bitcoin satın alıyor.

Bitcoin miktarı sınırlı sayıda olması nedeniyle değeri yükseliyor. Değeri yükseldikçe bu kez bu yükselen değere bakarak bu paraları yatırım aracı olarak kullanmayı hedefleyenlerin talebi artıyor ve bu talep artışı sonucu bu paraların değeri daha da yükseliyor. Parasını Bitcoin’e bağlayanlar, sisteme nasıl güveniyor? Sistem bir gün çöker mi? Yoksa bu bir saadet zinciri mi? Bu soruların hepsini önümüzdeki makalelerde cevaplayacağım.

Hepinize bol kazançlı günler dilerim.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.