Çocuk Aile Ve Okul

Çocuk Aile Ve Okul


Çocuk yetiştirmek, birçok yönüyle muhteşem bir sanattır. Anne-babalar ise bu sanatı icra eden birer sanatkârdır. Bu muhteşem sanatın ve sanatkârlığın bilincinde olan anne-babalar, çocuklarını yetiştirmek ve geleceğe hazırlamak adına tam bir sorumluluk bilinciyle hareket ederler.

Çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek için gerekli kazanımları elde etmek gayesiyle öncelikle kendilerini yetiştirmeye gayret ederler. Çünkü bu anne-babalar, çocuğunun ilk öğretmeni olduklarını, aynı zamanda iyi yetişmiş bir çocuğun güvenli bir gelecek olduğunu çok iyi bilirler.

Sorumluluk bilinci, ailedeki huzurlu ortam ve anne-babanın örnek kişiliği; çocuğun gelişiminde, yetişmesinde ve eğitiminde çok önemli rol oynar. Bunun farkında olan anne-babalar; evde, okulda ve hayatta mutlu ve başarılı olmaları için özverili bir şekilde çocuklarıyla ilgilenirler.

Bu konuda kendilerini yetiştirmek amacıyla yaşayarak edindikleri tecrübelerden, yaptıkları gözlemlerden, araştırmalardan en verimli şekilde yararlanırlar.  Bununla birlikte çocuğun yetişmesinde önemli ve belirleyici bir dönem olan okul hayatını da “okul öncesi – ilkokul – ortaokul ve lise” çağlarına göre ele alınmalıdır. Okul yılları, ilkokuldan –hatta okul öncesinden- itibaren bilinçli, dolu ve doyurucu biçimde geçen çocuklar, anne-babalarından da elde ettikleri olumlu kazanımlarla, ilgi, bilgi, beceri ve kapasiteleri doğrultusunda başarılı olurlar.

Özellikle okullardaki eğitim öğretim sürecinde her anne-baba gerekli-gereksiz değil, gerektiği gibi ve bilinçli bir şekilde yer almalıdır. Okul, aile, öğrenci işbirliği; çözümsüz görünen bir çok problemin kolay bir şekilde çözülmesini sağlayacaktır.

Anne-babanın eğitim öğretim sürecinde, çocuklarının psikolojik yapısını bilmesi, karşılaşılması mümkün sorunlara karşı önceden bilgi sahibi olması anne, baba ve çocuk arasındaki iletişimi güçlendireceği gibi, okuldan geçen ve hayat başarısına doğru giden yolda öğrenciye büyük bir destek olacaktır.

Çocuğun yetişmesinde sorumluluk kimde olmalıdır? Huzurlu aile ortamının çocuk için önemi nedir? Aileler; okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise dönemlerindeki çocuklarının eğitim öğretimlerine destek olmak için nelere dikkat etmeli? Eğitim öğretim sürecinde çocukların sosyal, psikolojik, duygusal durumları nasıl olmalıdır? Bu dönemde çocukların anne-babalarından beklentileri nelerdir?... gibi pek çok konuda anne-babaların belki bildikleri, fakat önemsemedikleri konularını eğitim seviyesi ne olursa olsun her anne ve babanın konuları kolayca anlayıp, kendilerini sorgulayarak uygulamaya geçebilecekleri kanaatindeyim.

Ayrıca çocuk eğitimi konusunda şu hatırlatmayı önemine binaen bir kez daha yapmak istiyorum: İçinde yaşadığı toplumun inanç ve ahlakî değerlerinden, gelenek ve göreneklerinden haberdar olan, bilgili, ilkeli, kararlı, tutarlı, her yönüyle çocuğunu tanıyabilen anne-babalar, mutlu ve başarılı çocuklar yetiştirirler.

Mutlu ve başarılı çocuklar, sağlıklı bir toplumun bireyleri olarak maddî ve manevî bakımdan güçlü bir milletin temelini oluştururlar. “Çocuklarınızı edep ve sevgiden mahrum bırakmayınız.” kutlu sözünün, çocuğun yetiştirilmesi sürecinde anne babalar için önemli bir ışık, bir yol haritası olduğu da asla unutulmamalıdır.
Görev ve sorumluluklarının bilincinde olan anne-babaların evde, okulda, hayatta mutlu ve başarılı çocuklar yetiştirmeleri temennisiyle...

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.