Türkiye'nin ilk BES robotu geliyor

Oracle işbirliği ile AkıllıBES yapay zeka platformunu geliştirmeye başladı. AkıllıBES robotu, halini hatırını soracak ve yatırımlarına yön verecek.

Türkiye'nin ilk BES robotu geliyor

İSTANBUL (YSM) - Portföy getirileri ve sistemin karmaşıklığından şikayet edilen Bireysel Emeklilik Sistemi’nde akıllı robot dönemi başlıyor.

Katılımcıların haklarını doğru kullanmasını sağlamak amacıyla geliştirilen dijital platform AkıllıBES ile Oracle yeni bir işbirliğine gitti. Oracle ile yapay zeka geliştirme platformunu ücretsiz kullanılmasına yönelik yapılan anlaşma kapsamında AkıllıBES, önce yazılı (chat bot) ardından da konuşan bir akıllı robot geliştirecek.

15 yıldır finans piyasalarında kariyer yapan ve şimdi Özyeğin Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan AkıllıBES’in kurucusu Onur Yurtsever, Oracle’ın böyle bir platformu ücretsiz olarak kendilerine açmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Yurtsever, “Türkiye’de yapay zeka çok yeni. Bir makinaya kod dili ile yazmayı, konuşmayı öğretip bir sorun karşısında nasıl davranması gerektiğini kodluyorsunuz. Bu çok ciddi bir alt yapı yatırımı gerektiriyor. Oracle ile işbirliğimiz çerçevesinde, söz konusu yapay zeka oluşumu ile ilk etapta chat bot üzerine bir yazılım yapacağız. Yani kullanıcı AkıllıBES platformunda chat botlar sayesinde yazılı bir destek alacak. Önümüzdeki dönemde de konuşan robot devreye girecek” dedi.

Hatta bu akıllı robot kullanıcıya kişilik özelliklerine göre soru soracak. ‘Bugün portföyünün değeri yüzde 3 arttı, mutlu musun? ‘Tebrikler, bir çocuğun olmuş onun adına yeni bir emeklilik hesabı açmak ister misin? Hatta ses tonundan üzüntülü müsün değil misin anlayacak. Akıllı robot daha sonra ise tavsiye vermeye başlayacak.

Yılda 6 kez fon değişim hakkını kullanmayan katılımcıyı uyaracak. “Konuşan robotu ilk etapta insanların sevmesini sağlayacağız” diyen Yurtsever, “Bu vatandaşın karışık gelen BES sistemine yaklaşmasını da sağlayacak. Sisteme hala gelmeye korkan vatandaş var” diye konuştu. AkıllıBES platformu için emeklilik şirketleri ile görüştüklerini, anlaştıkları şirketlere bu sistemi açacaklarını kaydetti.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER