Ticari kredilerde sıkılaşma beklentisi

Merkez Bankası, 2018'in ikinci çeyreği için beklentilerin işletme kredilerinde standartların sıkılaştırılacağı, diğer kredi türlerinde aynı kalacağı yönünde olduğunu duyurdu.

Ticari kredilerde sıkılaşma beklentisi

İSTANBUL (YSM) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların 2018'in ilk çeyreğine ilişkin değerlendirmeleri ve ikinci çeyreğe dair beklentilerini içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi'nin 2018 1. çeyrek sonuçları yayımladı.

Ankette, bankaların, 2018'in ilk çeyreğinde tüm kredi türleri için uyguladıkları standartları temelde aynı bıraktığı belirtildi. Türk lirası cinsinden açılan krediler için uygulanan standartların gevşemeye başladığı, yabancı para cinsinden açılan krediler için ise sıkılaşmanın devam ettiği bildirilen ankette, şunlar kaydedildi:

"2018 yılının ikinci çeyreği için beklentiler, işletme kredilerinde standartların sıkılaştırılacağı, diğer kredi türlerinde aynı kalacağı yönündedir. Anket sonuçları kredi talebi açısından incelendiğinde, işletmelerin kredi talepleri artmaya devam etmiştir. Yılın ilk çeyreğinde, Türk lirası cinsinden açılan kredi talebinde gevşemenin, yabancı para cinsinden açılan kredi talebinde ise sıkılaşmanın devam ettiği görülmektedir. Bankaların yılın ikinci çeyreğine ilişkin beklentileri ise Türk lirası cinsinden açılan kredi talebinde gevşemenin devam edeceği, yabancı para cinsinden açılan kredi talebinde ise sıkılaşmanın güçleneceği yönündedir. Bireysel kredi türlerinden konut ve taşıt kredi talebinde azalış, diğer bireysel kredi talebinde artış görülmektedir."

Ankette, bankaların fon sağlama imkanlarının gelişimi incelendiğinde, yılın ilk çeyreğinde yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarının sıkılaşmaya devam ettiği, yılın ikinci çeyreği için bankaların beklentilerinin söz konusu eğilimin devam edeceği yönünde olduğu belirtildi.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER