"TCMB'den 'sert' faiz indirimi kurda yükselişi tetikleyebilir"

Merkez Bankası'nın Perşembe günkü politika toplantısında beklenenden fazla faiz indirmesi durumunda kurda yükselişin tetiklenebileceği belirtiliyor.

"TCMB'den 'sert' faiz indirimi kurda yükselişi tetikleyebilir"

İSTANBUL (YSM) - Piyasa uzmanları tarafından, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'nın beklenmedik bir şekilde görevden alınarak yerine atanan Murat Uysal'ın Perşembe günü ilk faiz indirimi kararını açıklaması bekleniyor. Uzamanların piyasa verilerinden derledikleri bilgilere göre, tüm beklentiler düşüş yönünde ve tahminler 50 baz puan ile 800 bp arasında değişiyor. Yine de Türk Lirası, geçen hafta yüzde 1.1 ile en fazla yükselen gelişen piyasa parası oldu.

Dubai'de Bloomberg Economics Orta Doğu baş ekonomisti Ziad Daoud, kaleme aldığı raporda, “Lirada geçen yaz, Merkez Bankası'nın faiz değiştirmeyerek finans piyasalarını şaşırttığı 24 Temmuz'dan sonra ciddi bir erime başlamıştı. Bundan tam bir yıl ve bir gün sonra MB beklenenden fazla bir faiz indirimiyle kurda yine sert bir yükselişi tetikleyebilir,” dedi ve piyasasının 200 – 250 baz puanlık bir faiz indirimi fiyatladığını sözlerine ekledi.

Londra'da PineBridge Investments fon yöneticisi Anders Faergemann, küresel makro ortamdaki kafa karıştırıcı sinyallerin ve kötüleşen makro faktörlerin merkez bankalarının güvercin söylemini dengelediğini belirterek, “Mevcut trendin gelişen piyasalar için çok olumlu olması karşın bizi oldukça temkinli yapıyor” şeklinde görüş bildirdi.

YSM EKONOMİ SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER