Merkez, döviz hesabından TL'ye geçene destek verecek

Merkez Bankası, Hazine'nin TL’ye dönüşüm uygulamasına katkı sunmak amacıyla; "bir defalık döviz tevdiat hesabı dönüşümü" desteği açtı.

Merkez, döviz hesabından TL'ye geçene destek verecek

İSTANBUL-ABDULLAH KURT(YSM) - Merkez Bankası, 21 Aralık günlü Resmi Gazete'nin Birinci Mükerrer sayısında yayımlanan bir tebliğ ile; bir defalık olmak üzere, dolar, euro ve sterlin cinsi döviz tevdiat hesaplarının TL’ye dönüşümünü desteklemeye yönelik bir uygulama başlattı. Uygulama 20 Aralık öncesi açılan döviz tevdiat hesaplarını kapsayacak.

DÜNYA’ya bilgi veren kaynaklar, bir defalık uygulamanın yabancı para cinsinden mevduatın TL’ye dönüştürülmesini hedeflediğini bildirdiler. Cumhurbaşkanınca açıklanan “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” uygulamasından ayrı bir uygulama olan Merkez Bankası desteğinde de yine vade sonunda, kur farkı ya da cari faiz getirisinden hangisi fazlaysa o tutar ödenecek.

Merkez Bankası, Tebliğ yayımlanmadan önce bir duyuru yayımlayarak uygulamayı anlattı. Buna göre, 20 Aralık 2021 tarihinden önce açılmış ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı veya döviz cinsinden katılım fonu bulunan yurt içinde yerleşik gerçek kişiler, söz konusu hesaplarını vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüştürmeleri halinde destekten yararlanabilecek. Hesaplar, 3, 6 ve 12 ay vadeli olacak ve bir defaya mahsus gerçekleşecek.

Hesaplar bankada açılacak. Banka aldığı dövizi Merkez Bankası’na aktaracak ve TL olarak karşılığını alacak. Dönem sonunda da oluşan faiz bankaca ödenecek. Kur farkı veya kur değişiminden kaynaklı faiz farkı oluşursa bu farkı, mevduat sahibine verilmek üzere Merkez Bankası tarafından bankaya verilecek.

Hazine'nin uygulamasına destek

Merkez Bankası yetkilileri, bu düzenlemenin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat ile ilgisi olmadığını belirterek, TL’ye dönüşü teşvik etmek amacını taşıdığını, bu yönüyle Hazine’nin uygulamasına destek mahiyeti bulunduğunu vurguladılar.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER