Üçlü zirve sonrası ortak açıklama

Üçlü Suriye Zirvesi sonrası ortak basın toplantısı gerçekleştiren Erdoğan, Ruhani ve Putin'in konuşmalarında önemli mutabakatlar sağlandığı vurgusu yapıldı. Erdoğan, "Suriye'nin yeniden yaşanabilir hale gelmesi konusunda anlayış birliği içindeyiz" açıklamasını yaptı.

Üçlü zirve sonrası ortak açıklama

ANKARA (YSM) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katıldığı "Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi" sona erdi.

Suriye'ye ilişkin müzakerelerin yapıldığı Cenevre görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine, ilki 22 Kasım 2017'de Soçi'de yapılan üçlü zirvenin ikincisi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde saat 13.20'de başlayan zirve, çalışma yemeği ile beraber 1 saat 40 dakika saat sürdü.

Zirveye Türkiye heyetinden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı. Liderler zirve sonrası ortak basın açıklaması düzenledi. 

"Sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, üçlü zirveye ilişkin "Bugün önümüzdeki döneme ışık tutacağına inandığımız istişareler gerçekleştirdik ve atılacak adımları belirledik." diyerek, "Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanabilmesi, tüm terör örgütlerine aynı mesafede olunmasına bağlıdır." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Gerginliği azaltma bölgeleri konusunda Türkiye olarak sorumluluklarımızın gereğini hassasiyetle yerine getiriyoruz." şeklinde konuştu.

"Münbiç başta olmak üzere PYD/YPG'nin kontrolündeki tüm bölgeleri güvenli hale getirene kadar durmayacağımızı tekrarlamakta fayda görüyorum." diyen Erdoğan, "Tel Fırat bölgesini, Suriyeli kardeşlerimiz için yaşanabilir hale getirmek için Rus ve İranlı dostlarımızla çalışma yürütmeye hazırız." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Suriye'de kaos çıkartılmak istenen yerlere önce DEAŞ'ın yerleşmesinin önü açılmakta, sonra onunla mücadele bahanesiyle YPG/PYD sokulmakta ve böylece terör döngüsü tamamlanmaktadır." dedi.

"Mutabık kaldığımız hedeflere kararlı bir şekilde yürüyeceğiz"

"Ne Suriye'nin, ne de bölgemizin geleceğinin üç beş terör örgütünün tasallutu altında kararmasına izin vermeyeceğiz." diyen Erdoğan, "Yaşanan krizin ve çatışmaların kaybedeni Suriye halkıdır. Kazananın kimler olduğunu ise hepimiz gayet iyi biliyoruz." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası toplumu, Suriye'deki sorunun siyasi çözüme kavuşturulması gayretlerine destek olmaya çağırıyoruz." dedi.

Suriye'nin toprak bütünlüğü, yaşanan çatışmaların önlenmesi ve ülkenin yeniden yaşanabilir hale gelmesi konusunda anlayış birliği içindeyiz. Garantör ülkeler olarak mutabık kaldığımız hedeflere doğru kararlı bir şekilde yürüyeceğiz.

Ruhani: Yardımları daha da geliştirmek istiyoruz

Ruhani'nin yaptığı açıklamalar şu şekilde; Teröristleri bazı ülkeler eğitti. Suriye ve Irak gibi büyük ülkeler dost ülkelerin yardımıyla bu büyük komployu yok etti.

Benim için bugünkü en mutlu anlar özellikle 3 ülkenin mazlum Suriye halkına yardım ve yaralıları kurtarma için mutabık kalması oldu. 

Üç ülke liderlerinin Ankara'da ikinci zirveyi gerçekleştirmesinden dolayı çok mutluyum. Suriye ve Suriyeli mültecilerle ilgili çok önemli toplantılar yaptık. Her üç ülke de bu konudaki yardımları daha da geliştirmek istiyor.

Hiçbir ülke Suriye'nin geleceği için karar veremez. Suriye'nin geleceği sadece Suriye halkını ilgilendirir.

Putin: Önemli mutabakatlar sağladık

Putin şu ifadeleri kullandı:Bugün yaptığımız görüşme son derece verimli geçti.Üçlü görüşmemiz son derece yapıcı bir havada gerçekleşti. Önemli mutabakatlar sağladık. Bu mutabakatlar imzaladığımız bildirgede yer aldı.Bazıları ülkeyi parçalamaya çalışıyor ve çatışma potensiyelini muhafaza etmeye çalışıyor.

Suriye meselesinin siyasi boyutunu güçlendirmeye çalışacağız.Rusya, Türkiye ve İran, Suriye'nin toprak bütünlüğüne bağlılığını teyit etti.

Sayın Erdoğan (Suriye'de) acil insani yardım yapılması teklifinde bulundu. Bence bu teklif çok isabetli. 

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER