KOBİ'lere yönelik alacak sigortasına devlet destekli model

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Hazine olarak KOBİ'leri alacaklarını tahsil edememe riskine karşı koruyacak alacak sigortasının yaygınlaşmasını sağlamak üzere, devlet destekli milli bir model üzerinde çalışıyoruz" dedi.

KOBİ'lere yönelik alacak sigortasına devlet destekli model

İSTANBUL (YSM) -Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KOBİ'leri alacaklarını tahsil edememe riskine karşı koruyacak "alacak sigortası"nın yaygınlaşması için Hazine Müsteşarlığınca devlet destekli milli bir model üzerinde çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

Şimşek, şirket bilançolarının ortalama yüzde 30-40'ını oluşturan alacakların etkin yönetiminin KOBİ'ler için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Alacakların tahsilatında yaşanan problemlerin, şirketlerin likiditesini ve karlılığını olumsuz etkilediğine hatta bazı durumlarda şirketlerin iflasına neden olduğuna işaret eden Şimşek, şirket iflaslarının yaklaşık dörtte birinin tahsil edilemeyen alacaklar nedeniyle gerçekleştiğini belirtti.

Şimşek, Türkiye'de KOBİ'lerin, alacaklarından kaynaklanan riskleri yaygın olarak çek, ipotek gibi ürünlerle bertaraf etmeye çalıştığını anımsatarak, bu çözümlerin alıcı firmalar üzerinde komisyon yükü gibi maliyetler yarattığını dile getirdi.

Alacak sigortasının alternatif bir ticaret finansman yöntemi olduğuna dikkati çeken Şimşek, bunun finansmana ulaşma imkanını, ilave teminata gerek olmadan mümkün kıldığını anlattı.

Şimşek, bu sigorta sayesinde firmaların tahsilat ve risk yönetimini bir nevi bu alanda uzman sigorta şirketlerine devrettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Böylelikle firmalar pazarlama ve satışa daha çok zaman ayırabilmekte, kredi değerliliği yüksek alıcılarla çalışma olanağı bulmakta, ölçülebilir riskler alarak yeni pazarlara ulaşabilmektedir. Sigorta kapsamındaki sorunlu alacaklar için tahsilat takibi ve hukuki işlemlerle bu işlemlere ilişkin masrafları sigorta şirketlerine devredebilmektedir."

Türkiye'de alacak sigortasını halihazırda daha çok büyük uluslararası firmalar, bu şirketlerin Türkiye'deki iştirakleri ve bazı büyük kurumsal firmalarla kısıtlı sayıda ticari ölçekli firmaların yaptırdığını ifade eden Şimşek, talep ve arz ayağındaki sorunlar nedeniyle KOBİ ölçeğinde bu sigortanın yaygınlığının bulunmadığını bildirdi.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER